Før du overhovedet søger om aktindsigt eller nævner ordet aktindsigt: Forsøg at få fat på papirerne på andre måder. Snak med folk, som du plejer, og find ud af, om du kan få fingrene i dokumenterne UDEN at søge aktindsigt. Det er altid lettere end at søge aktindsigt på den formelle måde.

Der findes to slags aktindsigt:

 1. aktindsigt, retten til at se offentligt tilgængelige dokumenter, der fx er sendt mellem to forskellige myndigheder
 2. indsigtsret – retten til at se et enkelt individs personlige papirer, fx lægejournaler eller skattepapirer.

Her er fremgangsmåden for aktindsigt:

 • Beskriv de dokumenter og oplysninger, som du vil have.
 • Første skridt: Skaf journaloversigten eller postlisten – det vil sige en oversigt over, hvilke dokumenter myndigheden har sendt/modtaget inden for en bestemt periode og et bestemt emne. Andet skridt: Bed om specifikke dokumenter.
 • Her kan du finde et brev med standardformuleringer: Standardbrev aktindsigt
 • Find frem til rette myndighed. Hvis du er i tvivl – ring til  til den relevante myndigheds/region/kommune.
 • Forudse, hvilke problemer der kan opstå, ud fra de dokumenter og oplysninger, du søger aktindsigt i, så du har modargumenter parat.
 • Ring til myndigheden – identificer dig som presse – og bed om at tale med den ansvarlige for sagsområdet .
 • Får du mundtligt afslag, skal du ikke acceptere det. Meddel, at du skriver en skriftlig anmodning, og at du ønsker et hurtigt og skriftligt svar, og at du vil klage over afslaget, hvis det opretholdes. Får du mundtligt tilsagn, så bekræft det skriftligt samme dag.
 • Ryk – ryk og ryk. Hvis afslaget er tvivlsomt begrundet, og sagen trækkes i langdrag, er der også en journalistisk historie i det. HUSK, at du ifølge loven har krav på svar snarest og senest inden der er gået 10 dage, og at myndighederne har særlige forpligtelser over for pressen, jf. justitsministeriets vejledning.
 • Klag og søg gerne bistand hos jurister i din organisation. Skaf også opbakning fra redaktionsledelsen, hvis du har en sådan.

KILDE: DJ, gammelt materiale om aktindsigt, samt interviews med journalister, der har søgt aktindsigt

Journalisternes efteruddannelse Update har et opslagsværk om aktindsigt.

Journalisten, nr. 3, 2009, skriver om aktindsigt i kommuner, og om hvordan lokaljournalister bruger aktindsigt.

Det koster mange ressourcer, når offentlige myndigheder skal bruge tid på aktindsigter, og derfor skal du ikke spilde myndighedernes tid, men kun arbejde seriøst med aktindsigt, når det er nødvendigt.

Hvis du søger aktindsigt indenfor EU, findes der glimrende hjælp at hente på www.wobbing.eu. Se mere om, hvad du kan bruge det til på denne side.

 

Lukket for kommentarer

Vi har valgt at lukke for kommentarer.